Checklista inför Flytten  → Allt att tänka på (Komplett guide)

Att flytta kan vara en stressig och krävande process, men det finns saker du kan göra för att göra det lite enklare. Vi har sammanställt en checklista med saker du behöver tänka på när du ska flytta.


På listan finns bland annat tips om hur du bokar en flyttfirma eller hyr en flyttbil, hur du packar dina saker och skaffar tillräckligt med lådor och tejp, samt vad du behöver tänka på när det gäller el, bredband och försäkring.


Checklistan innehåller också information om viktiga avtal och försäkringar som du behöver tänka på när du flyttar, till exempel bolån, bredband, elavtal och hemförsäkring.


Genom att följa listan kan du förbättra flyttupplevelsen och minimera risken för oplanerade händelser. Oavsett om du flyttar till en ny lägenhet eller ett nytt hus, kan det vara lätt att glömma bort viktiga saker under den stressande flyttprocessen. 

Vad ska man tänka på när man flyttar?

När man flyttar finns det många saker att tänka på för att göra flytten så smidig och stressfri som möjligt. Det kan bli jobbigt att hålla koll på allt, särskilt om det är första gången man flyttar. Därför har vi satt ihop denna checklista nedan med allt du behöver tänka på när du ska flytta.

1. Ordna Flytthjälp

Det finns både fördelar och nackdelar med att anlita en flyttfirma eller flytta själv. Att flytta själv kan vara billigare, men det kan också vara tungt och krävande att bära och flytta möbler och kartonger själv. Dessutom kan du behöva hjälp från vänner eller familj, så det är viktigt att du frågar i god tid innan flyttdagen och ser till att ta hand om dem på flyttdagen. Om du väljer att flytta på egen hand kan du behöva hitta ett släp eller en flyttbil att hyra, så det är bra att vara ute i god tid och jämföra priser hos bensinmackar i närområdet eller kolla på hygglo om det finns någon som hyr ut i ditt område.


Att anlita en flyttfirma är bekvämt, men det kostar mer. Det är bra att ta in offerter i god tid och kontrollera att de är tillgängliga på din flyttdag. Flyttfirmor tar vanligtvis betalt per timme och för antalet personer på plats, samt storleken på flyttbilen. Vissa erbjuder också uthyrning eller lån av flyttkartonger och packningstjänster. Glöm inte att kolla upp vad som gäller kring försäkring under flytten, så du vet vad du kan få ersättning för om något skulle gå sönder eller försvinna. Jämför olika erbjudanden för att hitta det som passar dig bäst.

2. Flyttpacka i god tid

Det kan vara en god idé att börja flyttpacka i god tid för att undvika stress och kaos när det närmar sig flyttdagen. Du kan börja med att packa saker som du inte använder så ofta, som till exempel kläder och skor som inte är i säsong eller saker som du har i källaren eller på vinden. Samtidigt kan du rensa ut saker som du inte vill ha med dig till ditt nya hem, och försöka sälja, skänka eller slänga sådant som du inte behöver.


Om du anlitar en flyttfirma kan det ofta ingå lån av flyttkartonger, men om det inte gör det eller om du flyttar på egen hand måste du själv köpa, hyra eller låna flyttkartonger. En generell regel är att du behöver en kartong per kvadratmeter, men det kan vara enklare och säkrare att ha några extra kartonger i reserv för att undvika att packa för tungt.

3. Anmäl din flytt till Skatteverket

Det är viktigt att du inte glömmer att göra en adressändring/flyttanmälan till Skatteverket när du flyttar. Att göra en anmälan är gratis och det är bäst att skicka in den så fort du vet att du ska flytta. Du kan också skicka in anmälan upp till en vecka efter flytten, så att den gäller från inflyttningsdagen. Genom att göra en flyttanmälan uppdateras din folkbokföringsadress hos myndigheter och andra instanser.


Det är viktigt att du anmäler din flytt till rätt myndigheter och företag så du slipper problem med att få post och papper levererade till fel adress. Se till att göra det i god tid innan du flyttar så du slipper stressa med det när du redan har mycket att tänka på.

4. Anmäl adressändring

Om du ska flytta till en ny adress och vill säkerställa att du får all din post levererad till den nya adressen kan du använda tjänsten adressändring.se. Tjänsten gör det möjligt för dig att ändra din adress hos de postoperatörer som tjänsten har avtal med, och du kan även beställa eftersändning av din post för en mindre avgift. 


Ett annat alternativ om du vill göra adressändringen gratis är att göra det "manuellt", då skaffar du en digital brevlåda och upplyser alla företag och personer som du får post av om din nya adress. Du kan också göra en tillfällig adressändring om du ska flytta utomlands eller till ditt fritidshus under en viss period, eller om du ska jobba på annan ort under en längre tid. Om du har barn i hushållet som du är vårdnadshavare för, bör du också ändra adressen för dem i din flyttanmälan hos Skatteverket och på Adressändring.se.

5. Ta hand om viktiga avtal

Att ha fungerande el, internetuppkoppling och skydd mot oväntade olyckor är viktigt för att du ska trivas och må bra i ditt nya hem. Därför är det viktigt att du ser till att allt som har med avtal och försäkringar att göra är i ordning innan du flyttar in. Kontrollera att alla nödvändiga avtal är tecknade och att du har alla försäkringar du behöver för att känna dig trygg i ditt nya hem.

Flytta ditt bolån

Det kan vara enklare än du tror att flytta ditt bolån, eftersom den nya banken oftast tar hand om det mesta som har med överflyttningen att göra. Det kan vara till din fördel att flytta ditt nuvarande bolån, eftersom gamla lån som tecknades innan 1 juni 2016 inte omfattas av amorteringskravet. Det finns dock banker som har egna regler om detta, så det är viktigt att du är uppmärksam på vad som gäller för den bank du väljer.


Det är också viktigt att tänka på att du kan behöva betala en ränteskillnadsersättning om du har ett bundet bolån och byter bank för att få en bättre ränta. Därför kan det vara bra att kolla upp om din nuvarande bank kan erbjuda samma ränta som du kan få på en annan bank, så du slipper betala ersättningen.

Flytta din hemförsäkring

Att flytta din hemförsäkring behöver inte vara svårt. Du behöver bara kontakta ditt försäkringsbolag och se till att försäkringen gäller för ditt nya hem från den dag du flyttar in. Om storleken eller typen av boende skiljer sig från det du tidigare hade kan det dock hända att din försäkringspremie ändras. Därför kan det vara bra att jämföra olika försäkringsbolag och försäkringsprodukter innan du flyttar, för att hitta det som passar dig bäst.

Flytta bredbandet

Det är viktigt att du kontrollerar om du kan få ditt befintliga bredband på din nya adress innan du flyttar. Kontakta din internetleverantörs kundservice och be dem om hjälp med att boka in ett flyttdatum om det är möjligt. 


Om du inte kan få ditt nuvarande bredband på den nya adressen kan du överväga att jämföra olika bredbandsleverantörer och se vilket bredband du kan få till ditt nya hem. På så sätt kan du hitta det bredband som passar dig bäst.


Glöm inte att beställa bredbandet i tid, särskilt om du flyttar för första gången eller byter leverantör. Det kan ta några dagar att få bredbandet inkopplat och routern hemskickad via posten, så det är viktigt att planera för detta i god tid.

Flytta elavtal

När du ska flytta till en ny bostad måste du säga upp elavtalet för den gamla bostaden och teckna ett nytt för den nya. Processen för att göra detta kan skilja sig lite mellan olika elleverantörer, men generellt kan det vara bra att kontakta din elleverantörs kundsupport för att få hjälp med att göra ändringarna.


Det kan underlätta för dem att hjälpa dig om du kan uppge ditt anläggnings-ID för både den gamla och den nya lägenheten när du tar kontakt. Att planera i god tid kan hjälpa dig att undvika eventuella problem eller förseningar som kan uppstå vid flytten.

Glöm inte sophämtningen

Att teckna ett abonnemang för sophämtning är en viktig punkt att tänka på när du flyttar till hus eller radhus. För att ordna detta behöver du kontakta din kommun. Om du flyttar från ett hus eller radhus måste du också komma ihåg att säga upp abonnemanget för sophämtningen.


Att planera i god tid och inte glömma bort dessa saker kan hjälpa dig att undvika eventuella problem eller förseningar som kan uppstå vid flytten.

6. Ordna flyttstädning

När det gäller flyttstädning är det viktigt att fundera på om du har tid och ork att städa själv eller om du bör anlita en städfirma. För att göra städningen lite enklare kan det vara bra att planera in den mellan flytten och tillträdet, när lägenheten eller huset är helt tömt.


Även om du anlitar en städfirma är det viktigt att kontrollera städningen efteråt, eftersom du som flyttar ut är ansvarig för att flyttstädningen är gjord ordentligt. Många städfirmor har en garanti som innebär att de kommer tillbaka och gör om städningen utan extra kostnad om du inte är helt nöjd.

Vad innebär flyttstädning?

När det gäller flyttstädning är målet att göra bostaden så ren som möjligt. Det innebär att du behöver städa alla delar av lägenheten eller huset som inte brukar ingå i din vanliga veckostädning.


Detta kan inkludera att torka väggar och tak, rengöra elementen bakom och ovanpå, torka ur köksskåp och garderober in- och utvändigt, grundligt städa kök och badrum, även bakom vitvarorna, rensa avloppen, putsa fönstren, torka lister, dörrar, handtag och lampknappar och noga städa alla förrådsutrymmen. Det är viktigt att inte glömma någon del av bostaden vid flyttstädningen för att den ska vara så ren som möjligt när du lämnar den.

7. Planera flyttdagen

När flyttdagen väl är här så finns det massor att hålla koll på. Då är det för sent att planera. Se därför till att du planerar och strukturera hur flyttdagen ska se ut. Det gäller oavsett om du anlitar en flyttfirma eller tar hjälp av vänner. En väl genomtänkt flytt kommer att göra det roligare för alla inblandade.

Här är några tips för att göra flyttdagen så smidig och bekymmersfri som möjligt

  • Skapa en plan för när flytten ska börja, när det ska bli paus och vilken ordning saker ska packas i.


  • Packa en liten väska med det mest nödvändiga, såsom en necessär, pyjamas, laddare till telefonen och ett ombyte.


  • Om du har barn, se till att de också har en liten väska med sina favoritsaker, såsom gosedjur, en bok eller leksak.


  • Köp in frukostvaror till den första morgonen i den nya bostaden.


  • Förbered några stämningshöjande saker som snacks, frukt, kaffe, kall dryck och lunch/middag till de som hjälper till att flytta.


  • Se till att det finns toalettpapper, tvål och handdukar i båda bostäderna under hela flytten.


  • När du kommer till den nya bostaden, se till att allt ser bra ut och dokumentera eventuella fel. Påpeka dessa för hyresvärden eller mäklaren direkt.

BONUS: Proffstips

  • Skaffa tillräckligt med flyttkartonger och tejp. Det är lätt att underskatta hur många lådor du behöver, så skaffa gärna lite extra. Vill du inte köpa så kan man även hyra flyttlådor.


  • Skaffa tillräckligt med emballage och spännband. Emballage skyddar möblerna mot stötar och skador under transporten, medan spännband hjälper dig att säkra möblerna på plats i flyttbilen.


  • Ta reda på om du behöver boka en parkeringsplats för flyttbilen på din nya adress. Om du bor i en storstad eller i en bostadsrättsförening kan det vara svårt att hitta en plats där flyttbilen kan stå. Se till att du har ordnat detta i god tid så du slipper stressa på flyttdagen.


  • Skaffa tillräckligt med märkpennor och etiketter. Märk alla lådor och möbler med vart de ska ställas på den nya adressen. Detta underlättar mycket för flyttfirman och gör att allt hamnar på rätt plats när du väl har flyttat in.

Hoppas du fann denna checklista för att flytta värdefull! Om du gillade den skulle vi uppskatta om du delade denna artikeln på sociala medier via knapparna nedan.


Tack så mycket och lycka till med flytten!

flyttfirma priser
07 May, 2024
Vad kostar en flyttfirma? Priset på flytthjälp varierar mycket beroende på flyttens omfattning. Här har vi satt ihop en guide med prisexempel på vad en flytt kan kosta. Få priser från olika flyttfirmor idag.
rutavdrag flyttfirma
Av Evert Wilhelmsson 18 Jan, 2023
Kan man få rutavdrag för flyttfirma? I denna artikel kommer vi att gå igenom vad som gäller för rutavdrag när det kommer till flyttkostnader, så att du kan göra rätt val för din situation.
flyttstädning pris
18 Jan, 2023
Vad kostar en flyttstädning 2024? Läs vår guide för att få en uppfattning om priset för en flyttstäd. Jämför priser och få råd om hur du sparar pengar på din flyttstädning. Klicka här.
Share by: